Thema

D’Ohm, Coulomb en Fermi’s

D’Ohm, Coulomb en Fermi’s? C Watt?! Na de examens is de natuurkundekennis natuurlijk al een beetje weggezakt dus speciaal om alle eerstejaars goed voor te bereiden op het EJW geven we hier wat extra uitleg en feitjes over het thema.

Ohm

Bij elektriciteitsleer heb je dit vast wel eens voorbij zien komen: de Ohm (Ω). Naast dat mediterende mensen dit geluid vaak maken, is de ohm ook de elektrische weerstand tussen twee punten van een homogene geleider als bij een constant potentiaalverschil van 1 volt tussen die punten een constante stroom van 1 ampère ontstaat.

Coulomb

Als je Ohm kent heb je vast ook wel gehoord van coulomb (C). Voor de gemiddelde scholier zal dit niet veel zeggen, maar alle aanstaande physici weten natuurlijk dat dit de eenheid is voor lading en kennen de wet van Coulomb uit hun hoofd!

Fermi

Fermi is een eerbetoon aan de Italiaanse physicus Enrico Fermi, de uitvinder van de eerste nucleaire reactor. Hij werd ook wel de architect van het nucleaire tijdperk genoemd (of de architect van de atoombom, maar dan focussen wij toch liever op dat eerste). Naast dat Fermi veel speelde met radioactieve stoffen was hij ook theoretisch physicus: hij was de eerste om het uitsluitingsprincipe van Pauli toe te passen op het ideale gas met de naar hem vernoemde Fermi-Dirac statistiek.

Fun Facts

  • De elektrische geleidbaarheid wordt gedefinieerd door siemens (S), maar is ook bekend als mho (℧), wat een omgekeerde ohm is.
  • Vroeger werd de kleine letter omega (ω) in upper-script gebruikt om de weerstand aan te duiden. Dus 17 Ω werd geschreven als 17ω.
  • Ohm is ook wel bekend van van het Ohm festival, de Onderwijsbureau Hollands Midden en een of andere rivier in Duitsland.
  •  1C is gelijk aan 6.24150934(14)×1018 elektronen!
  • Je kan de wet van Coulomb afleiden uit de wet van Gauss en andersom.
  • Deeltjes die zich gedragen naar het uitsluitingsprincipe van Pauli heten fermionen. Alle fermionen hebben een half-integere spin!
  • Er is zelfs een element naar Fermi vernoemd: Fermium (niet te verwarren met ferrum) heeft atoomnummer 100 en is ontdekt in 1952 na het afsteken van de eerste waterstofbom.
  • Een elektron heeft spin 1/2 en is dus een fermion, een photon heeft daarentegen een spin 1 dus is geen fermion, maar een boson.

Comments are closed.